Näinkin voi näyttelyn tehdä - Paperiperkele Mäntässä

Toisena Tampereen turnauspäivänä oli aikaa lähteä vähän pidemmällekin museomatkalle. Ajelimme siis Mänttään. Edellisenä päivänä olimme ihmetelleet Kiinan ensimmäisen keisarin mahtavuutta ja aikaansaannoksia. Ei se Gustaf Adolf Serlachius paljoa jälkeen jäänyt.

Mäntän paperiteollisuuden isän elämäntarinan kertominen Serlachius-museon näyttelyssä olikin toteutettu aivan erilaisella tavalla. Erinomainen (vaatetustä myöten) vastaanottohenkilökunta ohjeisti näyttelytekniikkaan ja ohjasi näyttelytilaan. Sen jälkeen museovieras sai uppoutua Gustafin tarinaan kuullun tekstin avulla, joka johdatti huoneesta toiseen ja siten läpi Gustafin elämänvaiheiden. Näyttely perustuu vahvaan tunnelmaan, kuunnelmallisuuteen ja lavastuksellisuuteen. Museovieras kiertää kahdeksan huonetta tietyssä järjestyksessä kuunnellen siis samalla Gustaf Serlachiuksen tarinaa. Tekniikka tunnistaa museovieraan liikkeet ja äänet osuvat kierroksella oikeaan kohtaan. Tässä näyttelyssä ei siis esitelty yhtään museoesinettä. Tyylikkäästi tehdyt ihmisen kokoiset kangas(?)nuket toimivat näyttelyn "lavasteina".
Alh.vas. Taiteilija Gallen-Kallela maalaa Gustaf Serlachiuksen tyttären Sissin muotokuvaa. Tämäkin "kohtaus" oli näyttelyssä toteutettu upeasti.
Vaikka suhtaudunkin usein varauksella moderniin näyttelytekniikkaan, en yksinkertaisesti löytänyt tässä  tapauksessa mitään huonoa. Nyt ainakin, kun tekniikka tuntui todellakin toimivan. Vaikeaa keksiä parempaa tapaa kertoa museotilassa jonkun henkilön historia näin elävästi. Ainakin minulle heräsi museokäynnin jälkeen kiinnostus lukea Teemu Keskisarjan kirjoittama G. A. Serlachiuksesta kertova kirja Vihreän kullan kirous.
Museo sijaitsee funkistyylisessä entisessä tehtaan konttorirakennuksessa. Alakerrassa oli esillä mainiosti tehty näyttely siitä, miten juuri Mäntästä on tullut taide- ja kulttuurikaupunki. Me emme kuitenkaan nyt paneutuneet kunnolla tähän osioon. Samoin yläkerrassa olisi ollut esillä näyttely metsästyskulttuurista.
Ensimmäisestä perusnäyttelystä tutut puuhahmot olivat vielä saaneet jäädä museoon.
Luulen, että ensi kesänä on taas käytävä Mäntässä. Nimittäin Serlachiuksen uusi taidemuseo (tai vanhan Gösta-museon laajennus) valmistuu kesäkuussa 2014.

Museohaaste 45/100

Kommentit

  1. Mieletön idea tuoda museotarinaa esille "lavastein" ja nukein. Varmasti hieno elämys. Tuostakaan en tiennyt. Tosin tuossa museossa en ole käynytkään, vaikka Serlachiuksen taidemuseossa vuosi(?) sitten pistäydyin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, luulen, että uudesta taidemuseosta tulee myös upea kokonaisuus. Miellyttävimpiä museoita, joissa olen käynyt.

      Poista

Lähetä kommentti