Rut Brykin Taikalaatikko ihastuttaa nyt Turussa



Häät 1944.

Kesällä 2016 Espoon taidemuseo EMMA:ssa ihastuttanut Rut Brykin näyttely Taikalaatikko on nyt esillä Turun Taidemuseossa. Tällaiselle 1950-luvun talossa asuvalle, aikakauden muotokieltä muutenkin ihailevalle, näyttely oli kuin kettukarkki. Toinen toistaan ihastuttavampia keramiikkatöitä. Oli pakko kiertää näyttely kolmesti läpi. Ensimmäisellä kerralla tunnelmia aistien, toisella ajatuksella tekstejä ja nimilappuja lukien ja vielä kerran niitä parhaita töitä ihastellen.
Hautajaiset, n. 1947.

Toki keramiikkataiteilija Rut Bryk vaikutti myös 1940-50 -lukujen jälkeen, mutta minua tuon ajan työt ihastuttivat ehdottomasti eniten. Tuon ajan työt ovat ehkä myös niitä helpoimipia, hänen tyylinsä muuttui vuosikymmenten kuluessa yhä abstraktimmaksi. On luonnehdittu, että hänen tuotannossa heijastuu koko modernin taiteen tarina. Näyttely myös eteni kronologisesti, joten taiteilijan tyylin muuttuminen oli helposti havaittavissa.
Kahvihetki, 1945

Piritta, 1955.
Rut Bryk (1916-1999) kutsuttiin vuonna 1942 Arabian taideosastolle. Hän kehitti keramiikan tekniikoita ja loi tätä kautta oman tunnistettavan tyylinsä. 

Perhosten tutkija, 1950.


Vuosina 1948-50 Bryk kehitti laattatekniikan, jossa kuva-aiheet piirrettiin ensin muottina toimivalle kipsilevylle. Kun kuvat sitten painettiin keramiikkalaatalle, muodostui näistä kaiverruksista kohokuvioita, joiden avulla keramiikkalaatan pintojen värit ja lasitteet saadaan selkeämmin esille.
Pylväskäytävät , 1953.
1960-luvulta lähtien taiteilijan tyyli muuttui enemmän abstraktiksi. Teokset muodostuivat usein lukuisista geometrisista paloista ja olivat nyt useammin myös osana julkista tilaa. 
Reliefi, 1950-luvun loppu.
Viimeisten vuosikymmenten teoksissaan Rut Bryk keskittyi luomaan geometristen palojen avulla varjoja ja valoja. 
Puu, 1978-1980.
Turun Taidemuseon näyttely on esillä 13.5.2018 saakka. Näyttelyn on tuottanut EMMA – Espoon modernin taiteen museo, jossa näyttely oli esillä Rut Brykin syntymän 100-vuotisjuhlavuonna 2016. Pääosa näyttelyteoksista on lainattu EMMAan talletetusta Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmasta. 

Seuraa blogia myös Facebookissa. 

Kommentit