Vedenalaista historiaa hylkyretkellä

Kotikaupunkini Uusikaupunki on aina ollut todellinen merikaupunki. Kaupunki eli pitkään merestä ja merenkulusta. Täällä rakennettiin purjelaivoja, täällä korjattiin laivoja ja täällä toimi vilkas telakka ja satama. Moni laiva koki tällä seudulla myös viimeisen matkansa - tai ainakin sai täältä leposijansa. Uudessakaupungissa toimii sukeltamiseen ja hylkyihin erikoistunut yritys, joka on nyt toista kesää järjestänyt kaupungin edustalla hylkyretkiä.
Retket on tarkoitettu ihan kaikille. Jalkojaan tai päätään ei retkillä tarvitse laittaa veden alle, sillä tietoja, tarinoita ja kuvia vanhoista laivoista kuullaan ihan veneessä istuen. Välillä tutkitaan viistokaikuluotainta, jonka avulla voi hahmottaa meren pohjassa olevan laivahylyn muotoa.
Retkiä järjestävän yrityksen mainosesitteeseen on kerätty suuri määrä kaupungin edustalla olevia hylkykohteita.
Yleisölle hylkyretkiä järjestetään kesällä aina tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Perusretki kestää parisen tuntia ja sen aikana kierretään 3-4 lähistön kohdetta.

Vaikka laivojen historia, valokuvat - ja tarinatkin osittain - ovat jo entuudestaan tuttuja, avautuvat laivojen tarinat aivan eri tavalla, kun näkee ruudusta, että se laiva oikeasti on veden alla. Kirkkaalla säällä laivan kylkilautoja näkyy myös pinnalla. 
Odine-laivan hylky on varmaan monille uusikaupunkilaisille tuttu. Haiduksen saarten välissä lepäävä suuren, 75 metriä pitkän puisen purjelaivan runko kun on vielä osittain näkyvillä. Komeiden oregoninmännystä veistettyjen kaaripuiden vieressä kuullut tarinat laivan rakentamisesta, seikkailuista ja lopulta hylkäämisestä piirtävät elävän kuvan purjelaivan vaiheista. 
Ne hylyt, joissa tämän päivän retkellä kävimme, olivat sellaisia, jotka oli jätetty tai viety hylyksi, tavallaan "laivojen kaatopaikalle". Laivat olivat syystä tai toisesta päätyneet Uudenkaupungin telakalle ja niistä oli riisuttu kaikki tarpeelliset osat joko muihin aluksiin tai johonkin muuhun tarkoitukseen. Laivan hinaaminen ja hylkääminen tai upottaminen jonkun saaren rantaan oli käytännöllisin tapa päästä laivasta eroon.

Aika ainutlaatuinen kesäretki!

Kommentit

  1. Vau!! Ihan upeankuuloinen retki! Tuo olisi varmasti lapsillekin mielenkiintoinen retkivaihtoehto!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti