Jean Tinguely Amos Andersonin taidemuseossa


Sveitsiläisen taiteilijan Jean Tinguelyn (1925-1991) taiteessa on jotakin kiinnostavaa. Täytyy myöntää, etten ollut kuullut kyseisestä taiteilijasta mitään ennen Baselin lomamatkaamme syksyllä 2009. Tuolloin jaksoimme pitkiäkin aikoja katsella Carnaval-suihkulähdettä, joka sijaitsee kaupungin teatterin edustalla. Suihkulähteessä olevat metalliveistokset, jotka toimivat kuin koneet liikkuen, siirtäen vettä suihkulähteessä tai pitäen mitä erilaisempia ääniä vangitsivat kyllä huomion. Kaupungissa olisi ollut taiteilijan oma museokin, mutta siellä emme (ymmärtäneet) tuolloin käydä. Tämän jälkeen Tinguelyn teoksia alkoi näkyä siellä sun täällä. 
Jean Tinguely ja Niki de Saint Phalle 1972 (kuva postikortista, joka ostettu museokaupasta) Leonardo Bezzola
Aikaisemmin olin jo innostunut bongailemaan Niki de Saint Phallen veistoksia eri paikoista. Ja kas kummaa, usein Tinguelyn veistokset lomittuivat näiden kanssa. Niinhän se sitten selvisi minullekin, että kyseessä on aviopari.
Amos Andersonin taidemuseossa on nyt esillä kolmisenkymmentä Jean Tinguelyn motoroituja ja usein myös meluavia teoksia. Suomessa ei ole aiemmin ollut esillä näin laajaa taiteilijan näyttelyä.

Lähes kaikki näyttelyssä olevat veistokset ovat "liikkuvia". Olin museossa hiljaisena maanantaipäivänä, joten pääasiassa onnistuin ne näkemäänkin liikkuvina. Jokaisen teoksen edessä on punainen kytkin, jota painamalla teos lähtee liikkeelle. Yhden käyntikerran jälkeen on kuitenkin odotettava viisi minuuttia ennen seuraava käynnistystä.
 
Näyttelyn teokset on koottu pääasiassa Baselin Tinguely-museosta.

Näyttely on esillä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä 26.5.2014 saakka. Ja tämä museo on todellakin avoinna myös maanantaisin.

Kommentit

  1. Mietiskelin tuon Tingeuly-nimen ääntämistä.

    Myöhemmin hänen taideteoksiaan katsoessani oivalsin, mistä sanonnan tingeli-tangeli on täytynyt saada alkunsa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti